Laat je hond de routes bepalen!

Om het zelfvertrouwen van de hond te vergroten en de hond zelfstandig beslissingen te laten nemen, is het verstandig om een keer de hond de route te gaan laten bepalen. Als de hond (wel aangelijnd) zelf de route en tempo kan bepalen kan hij allerlei nieuwe informatie uit zijn omgeving ontdekken.

Ongebruikelijke routes

Wat waarschijnlijk uit de looproute van je hond naar voren zal komen is dat honden graag op plekken komen waar veel geuren te vinden zijn. De kans is hierbij groot dat honden naar woonwijken zullen toetrekken in plaats van een bosrijke omgeving, omdat in woonwijken meer geuren van andere honden te vinden zijn. Uit de urine van andere honden is ook veel informatie uit op te halen zoals: geslacht, leeftijd, emotie en vruchtbaarheid.

Mindfulness

Het gedrag van de mensen verschilt van dat van de hond. Een hond leeft in het nu, terwijl wij vaak al over de toekomst stappen aan het nadenken zijn. Dit gedrag komt overduidelijk terug in zo’n wandeling. Mensen hebben vaak van tevoren al een hele route gepland, terwijl een hond de tijd neemt om de omgeving in zich op te nemen en op basis daarvan een beslissing neemt. Op een gegeven moment is de hond ook voldaan met de wandeling en loopt uit zichzelf weer terug naar huis. Het grootste voordeel van de hond zelf zijn keuzes te laten maken is dat je hierdoor je eigen hond beter leert kennen. Ook bouwt je hond hierdoor zelfvertrouwen op en krijgt je hond meer controle over zijn omgeving. Het samenwerken met je hond versterkt ook de band tussen jullie.

Succes!

Als je aan zo’n wandeling wil beginnen is het belangrijk dat je er ruim de tijd voor neemt, aangezien je voor onverwachte verrassingen kan komen te staan. Vaak zijn de honden gewend dat jij de beslissingen neemt, waardoor de hond stil kan gaan staan en jou vragend kan aankijken. Hierbij is het belangrijk om geduld te hebben en het rustig af te wachten. Mocht dit niet werken kun je de hond proberen aan te sporen om een keuze te maken of een aanlopende beweging te maken, zodat je hond in actie komt.

Als laatst is het belangrijk dat je vooral plezier hebt met je hond. Na afloop is je hond voldaan en moe, waardoor je dus een ontspannen blijde hond krijgt 😉