Aanschaf van een puppy

Als je hebt besloten om een nieuwe puppy aan te schaffen dan kom je voor veel keuzes te staan. Zoals de leeftijd, het geslacht en welke ras hond je wil. Hieronder staan belangrijke punten waarmee je rekening moet houden voor je op aanschaf overgaat.

Leeftijd

Bij de aanschaf van een puppy is het belangrijk dat de pup op de juiste leeftijd het nest verlaat. Zo hebben de pups die nog voor de zes weken het nest hebben verlaten meer kans op gedragsproblemen, zoals het slopen van spullen, veel blaffen, angstig op straat of bezitsdrang. Ook hadden de pups minder eetlust, een lager gewicht, verhoogde ziektegevoeligheid en meer kans op vroegtijdig sterven. De ideale leeftijd waarop de pup het nest verlaat verschilt tussen vanaf 8 weken en tussen de 12-13 weken. Als de pups langer in het nest blijven dan de acht weken, dan krijgen de pups meer sociale vaardigheden mee van de moeder en andere roedelgenoten. De fokker speelt hoe dan ook een belangrijke rol in het socialisatieproces van de pup.

Reu of teef

Nu sta je voor een belangrijke keuze wil je een reu of een teef pup. Beiden geslachten hebben zo zijn voor- en nadelen. Zo hebben voornamelijk reuen tijdens de pubertijd last van hun hormonen door het hoge testosteronlevel. Teefjes hebben daar minder last van en zijn vaak eerder volwassen. Wel is de reden waarom hondeneigenaren geen teefje willen, omdat teefjes eens per zes maanden loops worden. Als het teefje loops is dan verliest ze maximaal twee weken wat druppeltjes bloed en kan ze wat gedragsveranderingen vertonen.

Beide geslachten tonen agressie, maar wel op een andere manier. Reuen vertonen eerder ‘haantjesgedrag’ naar andere honden, terwijl teven eerder onverwacht en fel kunnen uitvallen. Wel zijn reuen eerder geneigd om agressie ook te vertonen naar mensen, zo zijn bij de meeste bijtincidenten reuen betrokken. Teven maken ook eerder contact met vreemden, terwijl reuen meer gereserveerd zijn. Dit komt waarschijnlijk doordat reuen territoriaal en waakzamer zijn. Reuen zijn ook emotioneel minder complex in gedrag. Teven daarentegen kunnen langer in emoties blijven hangen en dit ook op andere honden kunnen afreageren.  

Rashond of kruising

Dan blijft de belangrijkste vraag nog over: wil je een rashond of toch een kruising. Het grootste voordeel van een rashond is dat het karakter en de behoefte van de hond beter in te schatten zijn. De nadelen zijn echter dat de hond sterke karaktereigenschappen kan hebben, sterke voorkeuren voor leefomgeving en grotere kans op erfelijke aandoeningen. Bij kruising honden heb je twee verschillende types de een is een kruising tussen twee verschillende rashonden en de ander is een ‘vuilnisbakkenras’.  Het grootste voordeel van een kruising is dat dit vaak gezondere en sterkere honden zijn, daarbij is de aanschaf vaak eenvoudig en goedkoop.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat de puppy goed in jouw levensstijl past. Goed onderzoek doen vooraf loont dan ook op het eind! Een hond vinden die bij je past is belangrijker dan een leuk snoetje. 

Aanbevolen artikelen