Aanschaf van een buitenlandse hond

Steeds vaker besluiten dierenliefhebbers om een hond te adopteren uit het buitenland. Dit komt doordat dierenliefhebbers graag verwaarloosde honden een beter leven willen gunnen. Veel van deze honden komen uit landen zoals Spanje, Roemenië, Griekenland of Bulgarije en leven daar onder slechte omstandigheden. Deze honden komen vaak aan hun einde door aanrijdingen, vergiftigingen of ze plegen zelfs zelfmoord. De honden hebben geluk als ze worden opgenomen in het asiel, zodat ze openstaan voor adoptie. De adoptie komt natuurlijk vanuit een goed hart van de dierenliefhebber. Echter is het adopteren van een buitenlandse verwaarloosde hond niet zonder risico.

Karakterscan

De nieuwe eigenaar moet vaak een beslissing maken op basis van een foto, filmpjes of beschrijving. Hierdoor is het lastig om het gedrag en karakter van de hond te beoordelen. Hierdoor ontstaat er mogelijk een mismatch tussen baasje en hond. Deze asielen zijn vaak gerund door vrijwilligers. Die niet altijd de juiste kennis in huis hebben om een grondige karakteranalyse uit te voeren. Daarnaast hebben veel vrijwilligers geen tijd om dit uitbundig uit te voeren, omdat ze het druk hebben met de primaire behoeftes van de honden.

Cultuurschok

Net zoals mensen, kunnen ook honden een cultuurschok ervaren. Vaak zijn de honden, voorafgaand de adoptie, gewend geraakt aan een asiel. In het asiel leven deze adoptiehonden vaak met andere honden samen. Dit is heel anders dan een huiselijke situatie, waarbij ze onderdeel worden van een gezin. Lopen aan een lijn, drukke gebieden, omgaan met kinderen en andere honden, bepaalde geluiden is iets wat nieuw kan zijn. Daarnaast hebben deze honden vaak een gebrekkig socialisatieproces doorlopen in de puppytijd. Hierdoor hebben deze honden mogelijk negatieve ervaringen opgebouwd, waardoor ze angstig kunnen zijn.

Tegenvallers

Een verwaarloosde hond adopteren uit het buitenland is niet zonder tegenslagen. Hierdoor is het adopteren van zo’n hond niet voor ieder gezin geschikt. De beschrijving van de hond kan mogelijk te positief overkomen, terwijl de hond misschien wel problematiek heeft. Daarbij hebben deze ‘honden met een rugzakje’ veel aandacht en begeleiding nodig en moeten ze nog alles leren. De kans dat de hond een ‘gebruiksaanwijzing’ erop nahoudt blijft zeer reëel. Ook hebben deze honden een grotere kans op gedragsproblemen zoals: verlatingsangst, agressie, weglopen, onzindelijkheid of sloopgedrag. Als laatst is er ook nog de kans dat je hond een ziekte heeft opgelopen in het land van herkomst.

Voorbereiding

Als je ondanks de mogelijke tegenvallers toch een hond wil adopteren, zorg dan voor een goede voorbereiding. Doe onderzoek naar de stichting of organisatie. Sommigen organisaties kiezen kwantiteit boven kwaliteit, waardoor de dieren uiteindelijk alsnog niet zijn geholpen. Zorg er ook voor dat je jezelf niet door emotie laat beïnvloeden. Met medelijden alleen kan je een hond nog niet redden. Je moet ook een goed thuis kunnen bieden. Zorg er voor dat je niet op het uiterlijk van de hond afgaat. Een passend karakter blijft het belangrijkste voor een goede match!

Aanbevolen artikelen